‘Ya Allah, mulianya hati mereka’

Posted on

Kita kerap mendengar pelbagai kes jenayah yang berlaku di lebuh raya di mana ada pihak yang mengambil kesempatan terhadap pengguna jalan raya terutamanya golongan wanita yang memandu bersendirian. Dari kes pecahkan tayar kereta, pancitkan tayar kereta, baling telur pada cermin depan kereta dan macam-macam lagi menyebabkan ramai di antara kita yang bimbang jika perkara itu akan terjadi pada kita suatu masa kelak. 

Tetapi apa yang berlaku pada wanita ini adalah sebaliknya yang mana pada awalnya dia menyangka dirinya akan menjadi mangsa jenayah lebuh raya. Rupa-rupanya tidak apabila tiga lelaki itu berniat baik dan mahu membantunya, sedangkan mereka perlu cepat sampai ke destinasi mereka. 

KEJADIAN di highway tadi. Ketika sedang memandu, tiba-tiba ada lelaki India buka tingkap dan tunjuk ke arah tayar kereta. Kita ni tak fikir apalah sebab drive tak ada rasa apa-apa pun. Tak ada rasa tayar itu lembik ke apa. 

Selepas itu, dia tahan dan suruh kita berhentikan kereta. Dia pun terus keluar dan datang menghampiri kita. Kita tak terus buka pintu sebab tak berani, buka tingkap sikit saja. 

Kemudian dia kata, “Tayar kereta you pecah.”. Ya Allah, kita memang tak tahu nak buat apa terus keluar tengok, a’ah memang betul pecah. 

Selepas itu, keluar tiga lagi lelaki India. Ya Allah, masa ini perasaan tuhan saja yang tahu. Takut mereka nak buat apa-apa sebab taktik perompak sekarang kan macam-macam. Dalam hati ini berdoa saja macam-macam. 

“You ada tayar spare tak?” soal mereka. 

“Saya tak tahu, rasanya ada kot?” balas saya, lalu mereka suruh buka bonet kereta, dan tengok ada tayar spare. 

Terus mereka tukarkan tayar itu. Tak sampai lima minit pun mereka tukar. Ya Allah, mulianya hati mereka. Padahal mereka tengah rushing tapi sanggup berhenti sekejap untuk tolong kita. 

Selepas tukar tayar, mereka terus pergi. Kita sempat cakap terima kasih saja, tak sempat nak menghulur duit apa-apa. 

Di sini cuma nak cakap, kalau ada sesiapa yang kenal pemilik Honda Accord JRA 9606 ini, beritahu kita please. Rasa tak sedap pula sebab tak sempat nak hulur apa-apa. Thank you so much korang.

Alhamdulillah tuhan mempermudahkan urusan kita hari ini. Dia hantar orang yang baik untuk membantu kita. 

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *