Si Driver

Posted on

Si Driver

Si Driver.

Ok. Aku Zira. Female, 30, negeri darul ehsan. Gituu haa.. Mcm intro ms zaman chat MIRC. Ni bukan cerita pasal driver uber. Bukan. Ni cerita seram.

Nak dijadikan cerita, title aku dalam rumah is driver of the family. Sebab always aku yg akan kena bawak mak bapak aku pergi kemana-mana. Balik kampung, g kenduri, beli durian, jalan-jalan, lawat kawan mak bapak aku yang sakit and the list goes on. Kadang2 bukan dekat-dekat tu beb nak kena drive tu. Ade time tu, aku travel dalam semenanjung, sbb mak bapak aku ade kenduri kawan dia, jauh lak tu..so dalam 2-3 hari berturut aku drive berbelas jam sehari. Mak bapak aku ni pulak jenis suka menyinggah, habes semua rumah orang along da way tu nak disinggahnye. On da way back ke rumah, Aku drive dekat 23jam, abes cramps kaki2 and satu badan. Bila sampai rumah, rasa nak merangkak dari porch kereta tu masuk dalam bilik. And i was crying in pain that night, dekat tepi penjuru katil, sebab keletihan dan kesakitan. Sob sob aku nanges. Tak, aku xmerungut, cuma nk cerita. Mak bapak aku xlarat dah nk drive jauh, dah tua. Aku buat sebab rasa tanggungjawab. Tanggungjawab aku sebagai anak. Sebab aku igt n aku hargai, Before aku keje, and ada lesen, bapak aku la yang selalu drive aku bawak aku g intervbiu, tunggu kat luar, pesan jangan lewat. Kalau lewat, call interviewer minta maaf. Banyak benda bapak aku sound aka bebel. Walaupon annoy, dengar je la. Ko nk jadi batu ke dik derhaka nk lawan cakap parents?

Actually bnyk pengorbanan mak bapak aku buat, lebih kurg macam mak bapak org lain jugak..tapi sebab tajuk tu macam tu, aku cerita yg berkaitan je la kan. Sebab itu lah, aku selalu offer mak bapak aku, kalau nak g mana2, jgn susah2, anak anda dah ada lesen kereta dah dan boleh bawak mak bapak g mana sahaja.

Walaupun aku ni perempuan, sebab mungkin aku kasar sikit kot, kadang2 repair2 kt rumah pn aku buat sendiri. Kadang2 benda rosak kat rumah ni contoh lampu bilik air padam sekali pon, bapak aku bising kat aku soh repair. Dah tu kena tolong mak buat keje rumah lagi. Masak la basuh pinggan la. Dia bising lagi. Dah memang aku sorang je ke anak dia dalam rumah ni? By the way aku 5 beradik. Ade sorg abg dn sorg adik laki. Aku selalu fikir camtu. Kenapa aku yang selalu kena. Kenapa bukan abang or adik laki aku. Kenapa mak bapak treat aku macam anak laki/perempuan diorang, tapi treat abang or adik laki aku macam raja. Stress jugak aku, asik2 aku.. asik2 aku. Macam mane diorg nak belajar tanggungjawab tu, kalau asik diorg terlepas je? Ke mmg laki ni mmg lambat matang, xpaham erti tanggungjawab sebagai anak laki tu? Ke camne tu?
Aku sampai terfikir, camne kalau aku dah kawen nanti, boleh lagi ke aku nk galas lagi tanggungjawab tu.. sbb aku taw bila dah kawen nanti, syurga aku dah bawah laki aku. Kalau dpt laki jenis sporting, xpela.. banyak benda aku fikir, sampai sudahnye aku rasa xkawen pon xpe, aku rela berbakti dengan mak bapak aku seumor hidup. Korang yang laki ni, tolong lah.. berbakti dengan mak bapak ni Allah murahkan rezeki paham x.. tenang dan mudah je perjalanan hidup korang nanti. Jangan asik nak berbakti kat bini la awek la sampai lupa tanggungjawab korang kat mak bapak tu lagi besar. Lepas tu bila hidup tunggang langgang, cari punca lak kenapa jadi camtu.. Haa kan.. aku dah cakap cerita ni seram.

Dah la, aku tengah fikir ni, nk kena drive pasal nak balik raya. Macam biasa la. Aku lagi kena. Beraya atas jalan lagi la tahun ni, habes kedut baju zalora aku.

Zira

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *