RM15 juta dikautnya…[METROTV]

Posted on

WANITA berusia 50-an dipercayai dalang utama penipuan pakej pajakan hotel di Makkah membabitkan kerugian keseluruhan RM15 juta.

Ketua Unit Kawal Selia Umrah Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) Abd Halim Ikhsan berkata, sehingga kini pihaknya menerima 30 aduan daripada mangsa.

Katanya, orang ramai diminta berhati-hati dengan tawaran pajakan hotel di tanah suci terutamanya ketika musim haji tidak lama lagi.

“Sama seperti skim Hotel Makkah sebelum ini, wanita itu menjanjikan keuntungan sambil beribadat di Makkah menyebabkan ramai yang terpedaya.

“Kita nasihatkan agar orang ramai tidak terpedaya kerana siasatan kami mendapati memang ia satu penipuan. Setakat ini PPIM menerima 30 aduan mangsa wanita sama dan kita mohon pihak berkuasa mengambil tindakan,”katanya pada sidang media, hari ini.

Seorang mangsa, Kasiah Md Idris, berkata, dia menjadi rakan niaga kepada wanita itu sejak tahun lalu selepas tertarik dengan tawaran untuk mempunyai perniagaan di Makkah.

Katanya, dia bersetuju melabur sebanyak RM130,000 dan menunaikan umrah bersama hujung tahun lalu sebelum tembelang rakan kongsinya itu terbongkar.

“Saya memang tak sangka. Niat untuk berniaga sambil beribadat di tanah suci bertukar menjadi masalah kepada saya. Selain itu, saya juga mengajak tiga lagi rakan turut sama. Kami rugi keseluruhan RM280,000,” katanya yang membuat tiga laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Shah Alam.

INFO

Nama skim : Pajak Hotel Makkah

Tarikh mula : 2005

Kerugian berdasarkan aduan: RM15 juta

Modus operandi : Pajak hotel yang akan digunakan di Makkah ketika umrah dan musim haji.

Agihan keuntungan : 70 peratus pelabur, 30 peratus kepada tauke skim

Mangsa : Ahli perniagaan termasuk CEO syarikat

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *