Rezeki Ramadan

Posted on

“SAYA anggap ini rezeki anak-anak sempena Ramadan. Terima kasih tidak terhingga kepada semua yang membantu sehingga kami dapat mendiami rumah yang lebih selesa,” kata Mazuin Jasmi, 37, ibu tunggal yang kisah hidupnya bersama enam anak tinggal di rumah sewa serba daif tular di media sosial sejak Sabtu lalu.

Dia kini mendiami kediaman baru disewakan sebuah syarikat makanan di Taman Rebana Jernih, Kuala Sungai Baru, Alor Gajah selepas pihak berkenaan prihatin dengan kepayahan hidupnya tinggal di rumah kayu serba daif di Kampung Telok Belanga sejak dua bulan lalu.

Menurutnya, dia dikunjungi wakil syarikat berkenaan tengah hari semalam sambil mereka menyatakan hasrat untuk mencari rumah baru selepas terbaca kisahnya yang perlu segera berpindah dilaporkan Harian Metro semalam.

“Saya pun terkejut kerana hanya menyangka mereka membawa bantuan makanan.

“Tidak sangka pula mereka terus bertanyakan kepada saya rumah mana yang sesuai dan terus membawa saya serta anak-anak berpindah ke sebuah rumah teres tiga bilik di Taman Rebana Jernih petang semalam,” katanya yang terharu dengan keprihatinan rakyat Malaysia.

Dia berkata, sewa rumah berkenaan sebanyak RM250 sebulan juga ditanggung syarikat berkenaan selain memberikan bantuan keperluan makanan bernilai kira-kira RM500.

“Wakil syarikat berkenaan juga menasihati saya supaya hanya bekerja sebagai pemotong ayam waktu pagi dan tidak perlu bekerja sebelah petang sebaliknya menumpukan perhatian untuk menjaga anak-anak.

“InsyaAllah, saya akan menggunakan semua bantuan yang diterima ini sebaik mungkin untuk anak-anak dan masa depan mereka,” katanya.

Sebelum ini, kisah hidup Mazuin yang baru dua bulan menyewa rumah kayu di Kampung Telok Belanga itu tular di media sosial sehingga mendapat perhatian masyarakat termasuk agensi kerajaan yang menghulurkan bantuan.

Harian Metro semalam bagaimanapun melaporkan berlaku salah faham antara pemilik rumah sewa berkenaan dengan Mazuin sehingga dia diberi kata dua berpindah dalam tempoh beberapa hari kerana menyangka dia menjadikan keadaan uzur rumah berkenaan untuk meraih simpati.

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *