“p mampos kau dengan kawan kau semua.. macam setan.. bodoh.. sial ja hidup aku kawen dengan kau.. “

Posted on

APABILA ISTERI TERUS DIUJI… & DIA CUBA UNTUK KUAT WALAUPUN LEMAH DEMI SUAMI & ANAKNYA =(
#kisahbenar
Saya Aika (bkn nama sebenar) umur 20 tahun.. mempunyai anak 4 bulan .. suami saya berumur 28 tahun.. kami kawen tahun lepas.. dan berkahwin di Australia.. jadi takda la hantaran..kenduri or apa2.. just akad nikah dan mas kawin 300aud (rm900).

Bermula dengan saya tahu saya pregnant selepas sebulan kawen… saya dan husband happy sangat.. cuma mak saya macam tak berapa suka.. sbb dia kata sini negara orang.. kos bersalin mahal.. korg bkn ada duit.. duit mkn pon cukup2 je..
Pernah sy dan suami menangis 1 mlm tu.. sbb gaji kami dah habis.. tak cukup nak tampung hidup.. xda duit untuk makan .. sbb di tempat kami tinggal tu (Swan Hill) kerja dah kurang… jd kami ambil keputusan pindah ke tempat lain (Robinvale) sbb disana keja mmg tngah bnyak time tu…
.
.
Disini la bermula titik hitam yg sy lalui…
.
.
Sejak kami pindah ke Robinvale… husband jumpa banyak kwn2 dia kat sini.. sebab Robinvale ni dah mcm pekan melayu.. mmg ramai sgt rakyat Malaysia dtg sini keja…
.
.
Dia mula lupa tanggungjawab dia.. dia makin leka dgn kwn2 dia.. dan yang paling teruk kawan2 dia selalu bagi dia ganja.. start dia hisap ganja.. dia dah mula mls keja… =(
.
.
Saya dirumah risau sgt… dia selalu keluar… smpai tengah malam baru balik. Time tu saya pregnant 2 bulan.. memang alah teruk… tak boley bau barang2 dapur.. memang nak muntah.. bila dia balik rumah .. takda makanan .. dia melenting.
.
.
Dia kata saya tak pernah faham dia… dan saya ni menyusahkan dia.. saya ni tak macam kawan2 dia yg faham dia… lepas cakap mcm tu.. dia keluar lagi pergi rumah kwn dia.. cri ‘brg’ tu.
.
.
Airmata nii.. xtau laaa.. mcm air terjun dah rasa… sy nangis sorg2 dlm bilik… tp msa dia kata mcm2 kt sy td.. sy x nngis depan dia.. sy diam, tunduk dan tahan jaa… bkn sy marahkan dia.. tp mrahkan diri sndiri yg rasa mcm kain buruk.. x mampu nak buat apa2.
.
.
Kluar dr bilik.. sy ceria.. mak sy x pernah syak kami gadoh… dan sejak dah 2 bulan pregnant.. mak saya dah boley trima dan banyak berdoa untuk sy dan baby…
.
.
Suami pulak balik malam … tengah malam… sy sorg2 dlm bilik menunggu mcm tunggul…
.
.
Masa saya dah 3 bulan… suami baru blik keja… sy masak la jugak.. sbb xnak kena kata mcm2.. walaupun kejap2 gi toilet.. sbb mual… Suami saya balik… dia makan… dia keluar..
.
.
Dia keluar dr pukul 7 ptg smpai 7 pg esok baru dia balik… bygkan isteri mana x geram.. semalaman sy x tido… sy risau… cari dia dah mcm org gila.. kol dia x angkat..7 pg bru dia balik..
.
.
Ada sekali masa suami saya balik tu.. sy dah kemas baju.. sy mmg nak lari .. tak tahan sangat.. geram… dia balik.. nmpak beg baju.. dia marah sy.. dia kata sy x faham dia.. xfaham kemahuan dia… sy ni xboley trima kekurangan dia.. dia melenting…

Sy cuba kuatkan hati.. sy diam.. sy nak keluar.. tp dia tarik sy.. dan tolak sy smpai jatuh.. ya Allah… skit perut sy time tuuu.. tuhan saja tau…
.
.
bkn takat tahan skit perut.. tp tahan skit hati jugak.. dlm hati saya berdoa supaya xda apa2 jadi kt baby… 😢
.
.
Lepas tu.. sy diam jaa.. pastu dia keluar… keluar tinggal sy sorg2 kt rumah.. sakitnyaa.. bkn nak memujuk… sy xtahu la.. sejak pregnant.. hati sy cepat terluka
.
.
Sy tengok dia dah xda.. sy amik beg baju sy td.. sy keluar dr rumah.. sy dah tekad.. sy keluar dr rumah.. terserempak dia depan rumah.. aduhh.. igtkan dah pergi rumah kawan dia….
sy tngok dia tngah ckp dgn mak mertua sy dlm fon.. tetiba dia bg fon tu dkt sy…
.
.
Sy igt mak mertua sy nak pujuk atau cakap something yg menyenangkan. tapi tak… dia sound sy sbb sy nak lari dr anak dia.. ntah apa yg suami sy crita dkt dia.. tp mmg sy yg kena.. dia kata.. jd isteri siap la mkn kt laki.. laki blik rumah penat… jgn dok nak lari2 laa.. jgn jd mcm bdk2.. bla3… skit hati makin bertambah
.
.
sy diam.. malas nak crita apa yg dah jadi kt sini.. nnti makin panjang pulak crita… sy cakap ya2.. dan mintak maaf ja..
.
.
Lepas ckap tu.. sy masuk bilik.. sy diam.. husband dtg dan mintak maaf..
.
.
Biasalah perempuan.. kejap sangat boleh terima & maafkan.. sbb malas nak gaduh… sy anggap mcm xda apa2 berlaku.
.
.
Tp lepas sminggu kejadian tu.. dia buat hal lg
.
.
Dia mintak izin nak keluar.. time tu 5 ptg.. sy izinkan .. tp sy kata blik sebelum mahgrib.. sy sunyi duk rumah sorg2 dan tkot bila malam duk sorg.. dia pon janji nak blik sbelum mahgrib…
lepastu.. fon dia matikan
.
.
Penat sy kol.. asyik mati je fon dia… dah dekat pukul 2 pg… sy dah xtahan.. sy kol semua fon kawan dia.. semua x dpt.. then sorg tu angkat…. sy tnya nmpak husband sy x.. dia kata… ouhh laki kau ada sini haaa.. dia tertidur…
.
.
ya Allah.. hati niii… menangis… xdak rumah ka dia smpai tido rumah org.. sy tekad.. sy keluar 2 pg tu.. sy pergi rumah kawan dia tuu.. bygkan dlm keadaan mengandung.. dgn keadaan lorong gelap tu…. org mabuk merayau2..
.
.
Sy tekad jugak pergi rumah kwn dia tu.. smpai kt rumah tuu.. sy tarik pintu sliding tuu.. kebetulan x berkunci… sy masuk.. terserempak dgn kwn dia yg sy ckap td.. sy tnya .. laki aku mana? sambil tahan marah.. dia kata ada tu dlm bilik…
.
.
Sy masuk bilik tu.. Allah… suami saya tengah tido.. mabuk… baru lepas minum arak… hati sy time tu… ya Allah.. tuhan saja tau.. sy terlampau marah.. sy pergi dapur.. ambil cawan.. isi air… dan sy curah atas muka dia… dia terjaga… bngun smbil maki hamun sy..
.
.
Btw dlm bilik tu xda perempuan.. diorang mabuk dgn kwn2 dia laki semua… lepas dia maki hamun.. mmg sy nangis… hancur betol hati time tuuu… sy terus blah .. blik rumah… time jalan blik mmg sy dah geram dah.. mcm2 sy maki…

“p mampos kau dgn kawan kau semua.. mcm setan.. bodoh.. sial ja hidup aku kawen dgn kau.. “
.
.
Sy igt dia still kt rumah kwn dia..tngok2 dia ikot blakang… takpa laa.. sy biar ja… smpai rumah sy terus tido xpeduli kan dia… dia pulak msuk bilik.. duduk penjuru katil…
.
.
Dlm pukul 6 pg cmtu… dia muntah2.. muntah dia kena karpet… sy kelam kabut cari plastik bg dia.. tepuk2 blakang dia… letak minyak angin blakang dia… dan papah dia smpai katil bg dia tido lena… sy plak bersihkan muntah dia… lap2.. smpai la pkul 8 pg sy jaga dia tepi katil.. x tido
.
.
Dia bangun.. dia kata.. “syg.. abg minx maaf.. abg jnji x minum dah… sy serik dah…” sy mmg berat nak maafkan.. tp lama2 dia minx maaf.. sy tewas jugak.. sy maafkan…
.
.
Lepas kejadian tu.. perut sy pon dah masuk 4 bulan.. sy rasa mcm perut ni dah kuat sikit.. sy cari keja.. sbb nak harap dia.. kejap p keja.. kejap x p lepak dgn kwn2.. soo sy dpt kilang potato .. 16dolar sejam.
.
.
Happy time tuuu.. ye laa.. ada duit sndiri.. tp berat jugak keja potato ni kalau bagi prempuan pregnant.. kena angkat benda2 berat.. dan sentiasa berdiri… tp takpa la.. sy tabah jugak.. sy keja .. dan dia.. sy mls nk pikir.. ko nak keja..ko keja.. xnak sudah…
.
.
Lepas keja2.. perut sy dah msuk 6 bulan… sy terpaksa masuk hospital.. sbb doktor check.. darah sy rendah.. dan bby lemah.. soo diorang masuk kan dlm hospital… seminggu dlm hospital… sy keluar dan nak msuk keja blik.. farmer dah xnak… dia kata kalau jd apa2 nnti dia yg susah
.
.
Senang kata farmer Robinvale semua tau sy tngah pregnant
.
.
So sy pon kembali berehat dirumah… perut msuk 7 bulan.. sy pindah blik Swanhill… sy,husband dan mak.. pindah skali…
.
.
Sy bgtau contractor sy.. sy nak keja jugak.. tp contractor sy x bg.. sbb dah sarat… takot jd apa2.. sbb keja ni mmg panjat pokok ler.. naik turun tangga… kena thinning buah (jatuhkan buah yg dekat waktu buah tu msih kecik) tp sy nak jugak.. sy kata.. takpa.. sy bley jaga diri.. jangan risau..
.
.
husband sy ya2 je.. ye la.. sy nak keja sbb sapa nak tmpung hidup ni.. dia kejap keja.. kejap xnak keja.. sy la trpaksa keja.. even keja tu berat.. then contractor pon okay.. tp dia kata jgn bgtau farmer u ngandung.. kalau x dia xnak trima
.
.
Sy pon okay.. happy la boley keja.. even mmg skit pingang ni… tp takpa.. sy kuat smangat.. setiap pg bngun .. siapkan sarapan untuk dia.. then sy pergi keja..
.
.
Dr pg smpai ptg.. naik turun tangga… mmg sakittt… tp nk buat cmna… nak cri duit.. kos ngandung x murah.. semalam pon dah 1026dolar/per night
.
.
Sy keja 2 minggu.. perut dah mula skit sgt… sy muntah2 kt farm.. supervisor suruh rehat.. tp sy ckap sy boley lg.. cuma bg sy rehat 5 mnit.. then supervisor ok ja.. sy smbung blik keja.. xsmpai 10 minit naik trun tngga.. sy muntah lg.. pingang ni terlampau sakit…
.
.
Supervisor dtg suruh balik rehat… sy pon ok je laa.. mmg x boley tahan dah…
.
.
Supervisor hanta sy balik rumah.. smpai rumah… boley suami sy still tido atas katil… ya Allah.. sy penat pergi keja.. dia tido.. alasan dia tak pegi keja sbb skit perut… tp muka relax ja.. takpa laaa.. sy mls nak gadoh sy biar…
.
.
Esoknya sy nak pergi keja.. diorang dah x bg… diorang kata farmer dah tau sy pregnant.. sedih btol.. dgn duit x ckup nak bersalin sini… sy nangis je malam2.
.
.
Stress.. dgn husband sy.. sebenarnya masa pindah Swan hill ni.. dia bawa jugak kawan2 dia dr Robinvale tu dtg skali… so dia slalu pergi rumah diorang…
.
.
Buat apa lg..? kena ganja tu la.. pastu esok mls p keja ..
.
.
Sy stress sgt time pregnant 7 bulan ni.. sy terlampau emo smpai sy pernah pergi rumah kawan dia tu.. (diorang jenis x suka kunci pintu) sy masuk rumah tu.. time tu husband dgn kawan dia keluar pergi pekan.. sy masuk then sy ambil semua brg diorang ganja,bong semua laa.. sy nak buang.. tp sy blik rumah.. sy sorok blakang almari… sy xtau plak msa keluar dr rumah diorang.. ada kwn dia sorg bru blik dr keja nampak sy
.
.
Husband balik.. kwn tu terus ngadu… waaaa ! mmg perang besar ler sbb sy dah ambil brg diorang.. hahahahaha… perang mulut dgn husband ..
.
.
Tiba2 husband pergi dapur ambil pisau… dia acu pisau dkt sy.. dia kata bg benda tu skg.. sy pon dah mcm org hilang akal dah… sy jadi menjerit sambil marah… sambil nangis2 dan jerit2.. aku amik brg diorang .. aq campak kat dia “nahhh! aq xnak tngok muka kau lagi!
.
.
Lepas dengar saya jerit… jiran sbelah semua dtg sbarkan kami berdua… mak pulak tarik aq masuk rumah.. terus kunci
.
.
Fuh!…. time tu dah hilang akal sy.. menjerit2 ! sy jadi benci teramat kt dia ! then mak sy panggil kwn dia suruh amik bju2 dia bwak pergi rumah diorang bg dia tnggal sana.. sbb sy mmg dah x boley tngok muka dia.. mak bnyak tenangkan sy.. mak kata “sbar.. igt baby.. sian bby tuu..nnti dia pon stress”
.
.
sy jadi kembali tenang.. tp asyik nangis.. dan termenung.. dan pendiam….2 hari sy mcm tu
.
.
Pastu mak tengok sy dah okay sikit.. mak bg dia jumpa sy.. mak nak kami bincang… sy ya pon x.. kata tidak pon x… then mak keluar.. mak bg dia msuk bilik.. dia mintak maaf smbil nangis… dia kata dia nyesal… sy diam.. mulut terkunci.. xtau nak ckap apa.. hati ? dah hancur… dia mintak maaf lg.. smbil melutut… dia kata “sy nak apa lg ? syg nak abg sujud depan syg ka? tolong la maafkan abg! abg xbuat lg”
.
.

then 1 perkataan je terkeluar dr mulut “aku nak cerai”
.
.
Then dia kata “abg xkan pernah cerai syg..biarlah gantung x bertali pon.. abg xkan lepas syg.. smpai bila2” sy diam jeee… mls.. mmg mls nak ckap.. mls nk bincang.. mls nak dgr apa yg dia kata… last mak masuk.. mak kata.. dah laa.. kesian bby .. nnti bby pon sedih.. aq pon ermmm kan ja
.
.
Then dia anggap sy maafkan dia… padahal.. fuhhhh~ hati sy sbenarnya berdendam. Sejak tu.. x bnyak bercakap dgn dia mcm slalu.. tp lama2 kembali sy yg dulu.. ceria.. perempuan.. cpt lupa salah org yg dia syg…
.
.
Masuk 8 bulan… dah dekat dgn due.. sy stress dgn duit untuk bersalin.. sy cuba nasib email red cross ngadu nasib .. dan red cross bntu sy.. yaaa.. sy dpt lahirkan anak free di Australia.. xperlu byr 1 sen pon… gembira bila tiba2 dpt email cmtu dr pihak hospital… waktu ditunggu2 dah tiba.. 37 week kandungan time tu.. start pukul 10pg.. sakit contraction dtg..
.
.
Tapi untuk first dtg.. sejam 3 kali… Sy x tau tu skit nak branak.. sy tnya mak.. tnda2 branak mcm mna? mak bgtau laa.. perut mengeras semua.. perghh! mmg sah sy dah nak bersalin…
.
.
Sy kol husband cakap sakit nak bersalin .. dia kata okay2 dia blik.. pukul 11 dia smpai rumah… sy ckap cpt bangg.. skit sgt bangg! jum pergi trus laa.. smbil muka tahan skit… dia boley kata kejap la ! xnampak ka abg bru blik niii ?! abg nak mandi dulu ! ..sy mcm wht?! kejap?! ya Allah.. skit dah nii oiii !
.
.
Pastu dia ambik tuala .. pergi mandi… sakit contraction makin kerap 4 kali sejam… skit wuu~ dia keluar dr toilet… sy ckap cpt la abg.. skit laaa.. dia kata “kejap laaa… nnti pi hospital tu tngok2 dia suruh balik plak.. ” dia kata cmtu sbb bnyak org crita wktu pregnant diorang doktor suruh blik dulu.. sbb bukaan kecil lg.. soo dia igt sy pon cmtu jugak nnti.. dia xtau .. org xsama.. apalah punya suami ni.. =(
.
.
Pukul 1 baru bertolak nak pergi hospital… minyak pulak habis ! dia pergi la station minyak dulu.. isi2 minyak2.. nak bayar.. tup2 xbwak duit.. minx kt mak.. mak x dak duit langsung.. ahh sudahh… pakat tension kt station minyak tuu xtau nak bgtau mcm mna.. sbb mak dgn dia x pndai ckap omputih.. sy plak tngah tahan skit dalam keta..
.
.
Pastu tokey minyak tu suruh park tepi.. sbb keta lain pon nak isi minyak… yg sy still dok tahan skit lg.. mcm nak mati pon ada… last2 mak dgn dia pergi kat tokey tarik tgn.. suruh tngok sy dlm keta.. kebetulan tokey tu dtg.. sy dah pecah drah… drah turun.. sy x pecah ketuban..tp pecah darah… terus tokey tu cakap.. sokay2.. go go.. ! later u come and pay… go ! hurry!
.
.
Nasib baik.. kalau x.. branak dkt station minyak lerr… smpai kt hospital trus letak dlm wheelchair… tolak masuk labour… mak masukk husband pon masukk… midwife check .. rupa2nya dah nampak kepala.. lepas tu mula la push2 semua… mmg sakit.. tp hasrat hati nak berjumpa baby tu lg kuat… soo berjuang smpai habis… sy ada bgtau husband yg kt sbelah.. skit la bang 😢 tp apa jawapan sy dpt ?
.
.
“sabar la ! tau pon sakit ! tp nak anak jugakkk ! sabar je laa !”
.
.
Masa tu jugak sy ckap “keluar!!!! ” dah la dgn tahan sakit..kot la nk sejukkan hati.. xguna btoii.. pastu sy start nngis & pnggil makk..mak dtg urut kepala.. selawat tepi sy… dia pulak duduk kt kerusi hujung bilik.. then 2.27pm sy selamat melahirkan bby lelaki.. comel sgt ! terus dia dtg.. dkt sy .. selfie la konon mcm keluarga bahagia..padahal sy skit hati dgn dia!.
.
.
Berat bby 2.76kg.. dia pon amik bby.. pakaikan bju semua..pastu dia dgn mak selfie n bla3…sy plak tersadai kat katil.. abeh dah tenaga…
lepas sebulan melahirkan aq dpt bantuan dr goverment sini… 2 minggu skali duit akn masuk ke akaun 1200dolar…
.
.
Lepas bersalin sy dpt meroyan… sy slalu buat tak tau kat anak sy.. rasa benci.. lepas 2 minggu.. mak bwak sy jumpa doktor.. doktor bg sy mkn ubt mental.. escitolapram 10mg.. mkn smpai bulan 6 ni..

Semua ni sebab perbuatan suami saya yang dia rasa dia betul seawal saya mengandung lagi. Bila teringat ja perbuatan suami saya, angin meroyan tu datanglah.
.
.
Mungkin rezeki bby..sy dah x keja dah… husband plak skg duk Robinvale.. sy dkt Swanhill..kami duduk jauh supaya masing2 bley perbaiki diri msing2.. skg dia dah mula rajin keja.. sminggu dia gaji 1000+++ dia bg 500dolar untuk nafkah… (dulu x pernah langsung bg nafkah)
.
.
Skrng semua okay… bby pon dah 4 bulan.. husband pon dah brenti ambil ganja.. dan rajin keja.. semua ni berkat baby.. alhamdulillah.. bersyukur sgt sbb dikirim malaikat kecil nii..
.
.
Bulan 7 ni kami akn ke mountain buller.. dimana tempat salji.. honeymoon kt sna.. mak pulak sukarela nak jaga bby… supaya kami bley honeymoon.. sbb stahun kawen… xpernah honeymoon.. hahahaaha..thx mak sbb bg chance..
.
.
itu sja kisah ngeri waktu pregnant sy… cuma nasihat saya pada semua husband.. jgn la abaikan isteri wktu dia pregnant.. tolong.. wktu pregnant sy x seindah mcm org lain.. dan sy sgt2 sedih bila igt blik… tp alhamdulilah rezeki slepas dpt anak ni.. melimpah ruah … bersyukur sgt..

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *