MFADHLY

Posted on

https://mfadhly.net Blog Socialtaiment Malaysia Tue, 27 Jun 2017 22:15:42 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.7.5 https://mfadhly.net/2017/06/27/9-foto-raya-yang-sangat-sweet-buat-jep-sepahtu-dan-sari-yanti-curi-hati-peminat/ https://mfadhly.net/2017/06/27/9-foto-raya-yang-sangat-sweet-buat-jep-sepahtu-dan-sari-yanti-curi-hati-peminat/#respond Tue, 27 Jun 2017 22:15:42 +0000 https://mfadhly.net/?p=931 Pelawak terkenal Jep Sepahtu dan pelakon jelita Sari Yanti telahpun bergelar suami isteri sejak 25 Februari lalu – kini sering mencuri perhatian lensa kamera dalam setiap kemunculan mereka. termasuk kali ini pula ketika mereka menyambut hari raya aidilfitri bersama sebagai pasangan yang sweet. Lihat Video Sweet mereka di bawah :

]]> https://mfadhly.net/2017/06/27/9-foto-raya-yang-sangat-sweet-buat-jep-sepahtu-dan-sari-yanti-curi-hati-peminat/feed/ 0 https://mfadhly.net/2017/06/27/bila-anak-sakit-minta-peminat-doakan-tapi-bila-bahagia-kedekut-nak-kongsi-gambar-muka-anak-saharul-riduan-dikecam-muatnaik-gambar-tutup-muka-anak/ https://mfadhly.net/2017/06/27/bila-anak-sakit-minta-peminat-doakan-tapi-bila-bahagia-kedekut-nak-kongsi-gambar-muka-anak-saharul-riduan-dikecam-muatnaik-gambar-tutup-muka-anak/#respond Tue, 27 Jun 2017 21:56:42 +0000 https://mfadhly.net/?p=925 Menerusi laman facebook Rotikaya , Saharul Riduan baru sahaja menimang cahaya mata pada awal ramadhan yang lalu . Namun menerusi satu foto dimana gambar anaknya ditutup muka dengan sticker topeng membuatkan ramai netizen kecam dan marah . Tapi kadang ada benarnya juga , bila dah jadi anak seni ,

“happiness is sharing , jangan simpan . Sebab you alls naik sebab ada peminat yang vote u”

Gambar tersebut mengundang tidak puashati netizen yang mahukan Saharul bersikap profesional dalam berkongsi gambar anaknya , antara komen yang makan dalam :

]]> https://mfadhly.net/2017/06/27/bila-anak-sakit-minta-peminat-doakan-tapi-bila-bahagia-kedekut-nak-kongsi-gambar-muka-anak-saharul-riduan-dikecam-muatnaik-gambar-tutup-muka-anak/feed/ 0 https://mfadhly.net/2017/06/27/bernikah-dengan-duda-yang-bertattoo-isteri-berjubah-berniqab/ https://mfadhly.net/2017/06/27/bernikah-dengan-duda-yang-bertattoo-isteri-berjubah-berniqab/#respond Tue, 27 Jun 2017 21:53:33 +0000 https://mfadhly.net/?p=921 Terlelap lepas Isyak, tersedar balik dalam pukul 2.30 pagi. Cari suami tengok kiri kanan, tak ada. Dengar bunyi berketuntang di dapur.

“Sah-sah laki aku tengah masak,” monologku.

Teringat masa sebelum nikah, saya beritahu suami. “Abang, saya ni tak rajin masak, tak rajin membasuh kain, lipat baju, mengemas rumah segala bagai. Bangun tidur pun boleh lajak tengahari,” jujur saya beritahu dia. Dia senyum, “Abang nikah dengan sayang sebab nak buat isteri, bukan nak buat orang gaji,” katanya.

Sentap kejap saya. Saya tunduk diam, senyum. Kes saya mungkin sedikit ‘special’. Bernikah dengan seorang duda yang ber’tattoo’ yang tidak arif perihal agama dan memiliki seorang anak perempuan hasil perkongsian hidupnya dengan bekas isterinya.

Dia pernah bernikah dan pernah gagal dalam institusi perkahwinan. Saya lihat sendiri bagaimana dia berusaha bersungguh-sungguh memperbaiki hubungan terdahulu dan bagaimana dia menjadikan kesilapannya dulu sebagai mengajaran dan pedoman dalam hubungan kami. Seperti hari-hari biasa, manusia memandang kami dengan pandangan yang ‘kejam’.

Saya tidak pernah marah pada ‘tattoo’nya walaupun di awal perkenalan kami dahulu saya kurang senang dengan ‘tattoo’nya. Astaghfirullah… itulah kelemahan saya dahulu. Juga seperti masyarakat lain yang memandang dia dengan pandangan yang ‘senget’.

Pandangan masyarakat juga pada kami seolah-olah kami tidak layak bersama memandangkan dia dan ‘tattoo’nya sedangkan saya berjubah dan berniqab. Ini perkara biasa yang kami lalui sepanjang kehidupan kami bergelar suami isteri. Bayangkanlah kami pernah terserempak dengan dengan sekumpulan wanita yang berjubah, berpurdah dan berniqab sekalipun, mereka akan mencuit lengan sesama mereka, memandang kami sambil menjeling dan berbisik-bisik lalu pergi dengan langkah yang laju.

Begitu juga andai kami terserempak dengan golongan pak-pak aji atau lelaki-lelaki yang berjubah, bersongkok atau berkopiah. Ada yang menggeleng-geleng kepala, ada yang sampai terjegil biji mata. Ada yang tak lepas pandang. Kejap-kejap pandang saya yang berjubah berniqab ini, kejap-kejap pandang suami yang ber’tattoo’.

Bayangkan juga bagaimana andai institusi agama Islam sendiri memandang kami dengan pandangan yang ‘pahit untuk ditelan’ sedangkan Islam itu agama yang baik, sempurna, syumul. Saya rasa andai kalian di tempat kami, tak ramai yang memiliki hati yang cekal dan ‘tough’. Banyak perkara yang boleh buat kita makan hati dengan masyarakat namun hati kena kuat.

Bila ditanya kenapa suami masih ber’singlet’? Saya ambil ia sebagai jalan penghijrahan. Andai kalian faham, jalan penghijrahan seseorang bukan makan masa yang singkat. Saya sendiri pun walaupun berjubah dan berniqab, masih lagi lalai dengan agama.

Jalan penghijrahan tidak perlu drastik. Saya banyak mengambil contoh diri saya sendiri dalam landasan perjalanan menuju jalan Allah SWT. Ada orang Allah bagi perjalanan hijrahnya cepat, ada orang rezeki perjalanan hijrahnya makan masa.

Setiap orang rezeki taufik hidayahnya tidak sama. Manusia memang akan cepat menilai dan nampak keburukan, kelemahan dan keaiban manusia lain. Bagi saya, untuk permulaan perjalanan hijrah yang makan masa ini, suami dah tanggalkan subang yang dipakainya pun saya dah sangat bersyukur.

Orang lain takkan faham apa yang dirasa oleh isterinya. Saya terima suami seadanya walaupun saya tahu jalan penghijrahan itu makan masa yang amat panjang

]]> https://mfadhly.net/2017/06/27/bernikah-dengan-duda-yang-bertattoo-isteri-berjubah-berniqab/feed/ 0 https://mfadhly.net/2017/06/25/balasan-buat-4-orang-gadis-kerana-fitnah-seorang-lelaki-mencabul-mereka-dalam-tandas-kini-berhadapan-hukuman-mati/ https://mfadhly.net/2017/06/25/balasan-buat-4-orang-gadis-kerana-fitnah-seorang-lelaki-mencabul-mereka-dalam-tandas-kini-berhadapan-hukuman-mati/#respond Sun, 25 Jun 2017 21:55:39 +0000 https://mfadhly.net/?p=917 Ingat lagi kes seorang lelaki dipukul sehingga mati akibat tersalah masuk dalam tandas wanita dan dituduh mencabul gadis di kompleks beli-belah di Jalan Putra, di sini, bulan lalu, didakwa di Mahkamah Majistret, semalam atas pertuduhan membunuh.

Ketika pertuduhan dibacakan Farah Waheda menitiskan air mata manakala tiga lagi tertuduh kelihatan tenang, namun tiada pengakuan direkodkan daripada semua tertuduh.

Mengikut kertas pertuduhan mereka didakwa bersama-sama lima orang yang masih bebas dengan niat bersama melakukan pembunuhan dengan menyebabkan kematian Mohammad Fisol Abu, 31, di Plaza Sentosa, Jalan Putra, di sini, jam 4 petang, 28 Mei lalu.

Mereka dituduh melakukan kesalahan mengikut Seksyen 302, Kanun Keseksaan, dibaca bersama Seksyen 34, kanun sama yang memperuntukkan hukuman mati.

Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Rifaie Mohamed Riyaluddin melakukan pendakwaan manakala peguam Pyara Singh dan Lim Wei Yong masing-masing mewakili Hor Yong dan Chee Woie.

Dua tertuduh lagi tidak diwakili peguam dan mahkamah menetapkan 25 September untuk sebutan semula kes sementara menunggu laporan kimia serta hasil bedah siasat.

Mahkamah juga tidak membenarkan semua tertuduh diikat jamin menyebabkan dua tertuduh beragama Islam tidak dapat meraikan Aidilfitri bersama keluarga.

Pada 28 Mei lalu, lelaki berusia 31 tahun maut dibelasah orang ramai berikutan dakwaan mencabul seorang wanita dalam tandas di tingkat satu kompleks beli-belah dekat Jalan Putra, di sini.

Dalam kejadian jam 4 petang itu, lelaki berasal dari Yan itu didakwa memeluk dari depan dan menekup mulut wanita itu sebelum ditangkap dan dibelasah orang ramai.

Rentetan itu, dia dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB), namun disahkan meninggal dunia selepas dua hari menerima rawatan. – HMetro

]]> https://mfadhly.net/2017/06/25/balasan-buat-4-orang-gadis-kerana-fitnah-seorang-lelaki-mencabul-mereka-dalam-tandas-kini-berhadapan-hukuman-mati/feed/ 0 https://mfadhly.net/2017/06/25/gara-gara-muatnaik-gambar-kawan-sedang-minum-di-pejabat-secara-nyorok-nyorok-bulan-puasa-gadis-ini-dikecam-netizen/ https://mfadhly.net/2017/06/25/gara-gara-muatnaik-gambar-kawan-sedang-minum-di-pejabat-secara-nyorok-nyorok-bulan-puasa-gadis-ini-dikecam-netizen/#respond Sun, 25 Jun 2017 21:52:50 +0000 https://mfadhly.net/?p=913 Bulan Ramadan adalah bulan yang mulia dan semua umat Islam dinasihatkan supaya menjauhkan diri dari membuat perkara buruk seperti mengeluarkan kata-kata yang tidak elok.

Walaupun semua syaitan telah diikat pada bulan yang mulia ini, masih ada juga mulut yang macam puaka tau!

Dalam satu status Facebook yang tular baru-baru ini, seorang pengguna bernama Baby Arra Fans Official telah menulis,

“Kenapa korang cakap perempuan tak bertudung jahat sebab tak tutup aurat. Sekarang saya nak tunjuk bukti gambar perempuan bertudung pun teruk tak puasa dan minum senyap-senyap di ofis. Korang fikir sendiri jangan main cakap je perempuan tak bertudung jahat tapi yang pakai tudung pun sama saja.”

Netizen telah mengecam Arra dan menyokong gadis bertudung itu kerana ramai berpendapat bahawa pasti perempuan tersebut mempunyai sebab yang tersendiri kenapa dia tidak berpuasa.

“Kalau dia minum sorok-sorok maknanya dia tak mahu orang tengok dia minum dan fikir bukan-bukan. Sekurang-kurangnya dia berusaha untuk tak bagi orang tahu yang dia tak puasa mungkin atas sebab-sebab tertentu”

]]> https://mfadhly.net/2017/06/25/gara-gara-muatnaik-gambar-kawan-sedang-minum-di-pejabat-secara-nyorok-nyorok-bulan-puasa-gadis-ini-dikecam-netizen/feed/ 0 https://mfadhly.net/2017/06/25/dedah-wajah-anak-di-instagram-peminat-puji-kecomelan-baby-boy-sam-dan-syatilla/ https://mfadhly.net/2017/06/25/dedah-wajah-anak-di-instagram-peminat-puji-kecomelan-baby-boy-sam-dan-syatilla/#respond Sun, 25 Jun 2017 21:37:00 +0000 https://mfadhly.net/?p=910

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *