Melaka Wujud Bazar Rakyat

Posted on

MELAKA – Kerajaan negeri akan mewujudkan sebuah bazar rakyat secara kekal di kawasan Pusat Komersil Hang Tuah Melaka (HTMCC) bagi melahirkan usahawan berdaya saing dan majuterutama dalam kalangan usahawan kecil dan sederhana.

Pengerusi Pertanian dan Pembangunan Usahawan negeri Datuk Hasan Abdul Rahman berkata bazarberkenaan yang berkonsepkan pusat beli-belah terbuka dicadang dibangunkan kerajaan negeri di HTMCC sekitarJalan Hang Tuh dan Jalan Tun Ali di sini.

“Tujuan kita mewujudkan bazar ini adalah untuk memastikan usahawan kita mempunyai tempat berniagasecara tetap terutama mereka yang sebelum ini lebih bergantung pada perniagaan bazar yang diwujudkan padamusim tertentu seperti ketika Ramadan ini,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Bazar RamadanAidilfitri Industri Asas Tani 2017 di sini, hari ini.

Beliau berkata sebagai pengerusi keusahawanan negeri, beliau akan membawa usul tersebut kepada mesyuarat Exco kerajaan negeri dalam masa terdekat.

Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Pembangunan Usahawan Lembaga Pemasaran PertanianPersekutuan (FAMA) Ab Razak Majid.
Hasan berkata inisiatif berkenaan melibatkan pelbagai agensi terutama FAMA dan Jabatan KemajuanMasyarakat dengan kerjasama Unit Perancang Ekonomi Negeri yang akan mengenal pasti langkah pelaksanaan dan usahawan yang berpotensi terlibat dalam perniagaan bazar tersebut.

Beliau berkata bazar berkenaan akan menjadi antara ikon baharu keusahawanan selain sebagai produkpelancongan terkini yang dilihat bukan sahaja mampu meningkatkan ekonomi usahawan malah ekonomi kerajaannegeri.

Sementara itu, tujuh lokasi Pasar Tani Khas Pra-Syawal diwujudkan di tiga daerah bagi menjual barangankeperluan asas untuk menyambut Aidilfitri.

Beliau berkata antara lokasi pasar tani khas tersebut ialah Pasar Tani Merlimau, Lubok China, Selandar dan Masjid Tanah yang bermula pada Selasa hingga Sabtu ini, sejak 7 pagi hingga 12 tengah hari.

“Pelbagai barangan keperluan untuk persiapan Hari Raya dijual pada harga yang berpatutan dan terdapatpotongan harga antara lima hingga 20 peratus untuk sesetengah barangan,” katanya. – BERNAMA

Loading…

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *