Mari Belajar Solat

Posted on

Mari Belajar Solat

Hye Admin,

Ni atan. Dalam usaha menjadi lebih baik, langkah pertama is jaga solat. Sape ntah btaw aku dulu.

Aritu ade cite psl terawikh. So skip je la intro. Da x penting. Aku ni bukan baik. Aku pon baru start belajar. Macam ape yang aku cakap dulu, aku muda lagi. Ahli syurga, lelaki yang menghabiskan masa di masjid tu bukan aku. Aku dah terlambat.

Mase post pasal terawikh, ada orang ckp psl sujud tilawah. Dlm ramadan 6 terakhir, aku tergerak nak ke masjid lagi. Dengan harapan dapat belajar. Seblom start rakaat 15, imam ade bebel something. Bahasa arab, cam biase. Dlm tu dia ade sebut perkataan tilawah, aku x paham ape dia cakap. Aku ikot je cam biase. Bile rakaat 16, dia sujud lepas baca surah. ya salam. Orang tua ni buat hal lagihahahahaha..naseb baik ade sorg netizen komen pasal sujud niso, aku ikot je. Tapi malangnye, aku xtaw nak bace ape. Aku diamkan je mase sujud. Bile imam bangun, aq sambung cam biase.

Itu satu, nanti aku explain. kalau korg igt lagi psl masjid ade kipas wingspan 5 meter tu, itu la lokasi kalini. Imam kalini imam muda, imam tua ade stay blkg dia. Masa imam tu baca surah, imam tua ni akan keluarkan Quran kecik dia, dia belek pastu dia baca. Bile dia nak ruku, dia simpan. Blkg imam, bilal. Kanan bilal, imam tua tu. Aku dok kiri bilal. So selang sorang je. Jadi aku nampak ape yang dia buat.

Abes semayang semua org da salam bagai da siap nak balik. Aku tahan imam tu sebab aku ada soalan.
Bang, apsal abang bukak kitab tu? Bole ke? Banyak kali pulak tu.
Jawapan dia, Boleh tapi jangan selalu. Macam garu badan. Jangan repeat banyak kali. balik tu aku google. Ye dowh boleh. Ni kire pergerakan kecil. Macam bole jalan bile nak luruskan saf. tapi jangan lebih 3x.

Pastu aku tanya lagi, psl sujud tilawah. Tq ea netizen yg komen psl sujud tilawah aritu. Atan save post bagi pembakar semangat..huhuhuhu.
Imam tu cakap, wajib sujud bile imam sujud. Bile x sujud, batal sebab kite x ikot imam. Xtaw bace xpe dimaafkan. tapi kalau tahu baca and ko mals nak bace, batal. pastu aku tanye camne dengan makmum pempuan yang x tahu? Kalau semua xtaw xpe imam ckp. Tapi kalau ade yang tahu dan ade yang sujud, sape x sujud dia batal. Sebab dikira dia x ikot imam. Kalau sume makmum pempuan x buat, xpe katenye. Yang ni korg yang pempuan kene la berguru. Aku pon x sure camne. Masalahnye seblom start tu imam btaw, just imam ni cakap bahasa arab. Aku rasa kalau imam cakap bahase melayu, semua selamat kot. At least aku r selamat sebab aku je yang baru nak belajar ke masjid nihahahahaha

Arini raya ke 4 kot, maybe orang cuti lagi. JB ghost town. Aku gi asar surau arini. kalau surau kilang selalu ramai je. Kalini aku kire makmum ade la dlm 15+- gitu. maybe sebab cuti kot. Ke memang selalu lengang? Sape yang rajin ke masjid tu cecite sikit. Kalau hari keje, surau dgn masjid mmg sedih cmtu ke?

Aku baru perasan, bile puasa senang je nak terawikh 8rakaat. Selalu sanggup je terawikh sorg dlm bilik. Ni da x puase, nak tahajud/hajat 2rakaat bapak payah. Aku yang seta sebnarnye. Kalau x keje, subuh sipi2 nak lajak. Bile la agaknya aku ni nak rajin ke masjid.

Itu je la kot bende2 pelik pasal semayang yang aku baru belajar. Saje nak share kot2 korg jumpe camtu.
P/S: itu bukan masjid syiah XD

Btw, nama aku bukan atan sebnarnye. Nama aku lagi kampungdari atan.. Kalau itu dikire menipu, aku mintak maaf. Selamat Hari raya. Maaf Zahir Batin. Atan baru belajar taw. Nak confirm, gi tanye imam. Gi masjid jauh sikit supaya imam tu x kenal ko sape..huhuhu~

Atan

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *