Konsep Raya Tertutup

Posted on
Konsep Raya Tertutup

Konsep Raya Tertutup

Sedar atau tidak cara merayakan hari perayaan edulfitri atau edul adha kian tertutup. Tidak kira sama ada dirumah atau ditempat kerja.

Aku perhatikan tuan dan puan rumah lebih selesa meraikan hari raya bersama keluarga dan anak cucu yang telah berkumpul di rumah. Orang luar seperti jiran tetangga atau sahabat jika nk berkunjung, perlu beri makluman awal atau call dulu. Tujuannya bagi memberi peluang tuan rumah bersedia menyambut tetamu dengan set up ruang tamu yg dikecah oleh anakcucu serta memasak juadah fresh and special disamping kuih raya.

Trend tersebut menyebabkan tetamu berasa segan untuk berkunjung secara walk in walaupun kerumah jiran berbanding dulu yg boleh jer buat kejutan berkunjungan mungkin kerana tiada kemudahan henpon. Pernah aku walk in kerumah sedara jauh, disapa oleh cucunya sambil bertanya makcik cari siapa?. Bila orang yg aku sebut tu tiada dirumah, cucunya terus tutup pintu tanpa pelawa masuk walau pun aku dah bersoreh. Memang aku perasan anak cucunya ramai sangat dalam rumah tu. Kehadiran orang luar tidak begitu wellcome mungkin tuan rumah dah tidak mahu menambah renyah yg sedia ada.

Tahun ni jiran aku nampaknya beraya kat KL, penuh kereta anak2 kat depan rumah dh macam kedai kereta terpakai. Namun pintu pagar automatiknya bertutup rapat, gril berkunci dan pintu papan pun bertutup. Rumah aku yg tak berpagar ni pun tak ada tetamu walk in. Mungkin dah begitu trendnya, aku pun dah termasuk dalam trend tertutup ini prefer tetamu bagitau dulu.

Begitu juga sambutan opis terbuka. Jamuan sebenarnya tertutup untuk staf jabatan sahaja, staf lain atas jemputan. Jangan terhegih2 mengendin walaupun juadahnya ada satay bagai.

Begitulah perubahan gaya hidup tidak dapat menongkah arus zaman serba moden.

Surihati

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *