Kesabaran Dirimu Kawan

Posted on

Kesabaran Dirimu Kawan

Assalamualaikum and hi ! Aku Daniel . Confession yang bakal aku kongsikan ini is about my bff yes ( My Best Friend Forever ) Nama dia Asyraf , dia sebaya aku . Kitaorang ambil course pun sama bidang perubatan . Harap cerita ini memberi sedikit sebanyak pengajaran untuk kita terus maju kehadapan ! Okay , Asyraf ni dia seorang yang sederhana keluarga pun biasa-biasa ja . Banyak dugaan yang dia tempuhi but still dia tabah and sabar menghadapi sesuatu dugaan . U kitaorang dekat KL but family asyraf ni stay dekat Perak , so bila cuti sem mesti students akan pulang ke rumah kan , tapi asyraf ni tak .Dia ambil peluang cuti sem ni untuk bekerja .Lepas habis class pun dia kerja part time , kesian aku tengok dia . Takda rehat , kalau class habis pukul 3 start dari 3:30 macam tu dia terus masuk kerja .Kadang balik sampai pukul 12/1 pagi . Tapi aku tak pernah dengar dia mengeluh , adalah once tu aku tanya dia weh syraf kau tak penat ke pergi class then pergi kerja daily routine kau sama ja kau tak penat ka ? Asyraf melemparkan senyuman manisnya lalu menjawab Nak tak nak aku kena juga kerja ,family aku dekat perak tu bukan kaya weh tinggal pun rumah sewa mana nak bayar sekolah adik adik aku lagi , mana mampu parents aku weh .Apa yang aku mampu aku tolong lah ,aku hanya terdiam . walaupun asyraf ni dia busy tapi tak pernah aku tgk dia tinggal solat , dia selalu lengkap solat 5 waktu .Kitaorang ni bff tinggal pun serumah sama bilik, selalu aku terjaga dalam pukul 2 pagi sebab dengar si asyraf ni solat hajat dan tahajud . Dalam doa doa dia selalu lah aku dengar Ya Allah engkau maha berkuasa engkau yang memberi rezeki , berilah rezeki yang melimpah ruah untuk ku sekeluarga kadang bila aku dengar sebak weh serious luaran dia kau akan nampak dia ceria ja senyum ja but dalaman dia siapa tahu . Hanya Allah ja yang tahu , ibu bapa asyraf ni meniaga ja lepas ayah dia accident terus ayah dia tak dapat kerja dari situ lah ibu bapa dia ni mencari rezeki dengan meniaga . Asyraf ni jenis yang brilliant , students top dia ni. Pernah sekali tu dia skip class , the reason dia skip class haritu sebab dia buat kuih untuk hantar ke kedai mamak untuk dijual tambah duit sampingan kata nya . Aku sedih tgk dia tabah betul kau syraf ,kitaorang tinggal dekat apartment well KL kan so sewa bulanan pun 600 ratus . Aku selalu nak bayar semua tu but asyraf selalu refuse katanya dia bayar separuh aku bayar separuh .Dalam apartment tu ada 3 bilik but aku ni jenis penakut sikit so aku tidur lah dengan syraf ni , aku tgk si asyraf ni buat 3/4 kerja dalam satu masa aku hairan dia tak penat ke . Mana setiap pagi bangun awal buat kuih untuk dijual then lepastu pergi class habis kelas pergi kerja balik Ya Allah tabah betul kau asyraf .. ada sekali tu aku bayar sewa rumah 600 tanpa bagitahu syraf next day tu dia terus marah aku asal tak bagitahu dia. aku kata lah yang lagi 300 ratus tu buat dia bank in untuk family dia dekat Perak .Kitaorang gaduh besar just pasal aku bayar full rumah sewa tu , aku kesian tgk dia wehh . Arggghhh lantak lah dia nak marah aku bayar full rumah sewa ni asalkan dia dapat tolong family dia dekat perak tu even dengan 300 ratus ja . Aku selalu banyak kali bergaduh dengan dia pasal bayar sewa tu , but aku tak kesah pun sbb aku tak nak tgk dia susah . Pernah sekali tu aku tgk dia kerja cuci kereta , aku rasa sebak gila tgk dia . Tak henti henti dia solat tahajud and solat hajat supaya dipermurahkan rezeki dia sekeluarga ,ada juga aku pun bangun then solat tahajud and hajat semoga dipermurahkan rezeki si asyraf ni. Ada sekali tu dia solat then aku nampak dia menangis teresak esak ,sedih beb tgk bff kau nangis macam tu .Semua masalah dia , dia mengadu dekat Allah . Dia jarang share masalah dia dekat aku , sebab dia tak nak orang fikir yang dia minta simpati sesiapa . Kadang kitaorang bersembang pun pasal class macam mana then kadang aku bagitahu masalah aku dekat dia then dia bagi adviced . Serious dia selalu tak tunjuk yang dia ada masalah , dia selalu senyum ja , but disebalik senyuman itu ada keperitan nya tersendiri . Asyraf ni jenis tak banyak cakap, ada sekali tu aku terdengar lah dia oncalled dngn ibu dia . Aku dengar lah aizat kata hah tuan rumah telefon minta duit sewa ? Hah nanti asyraf masukkan duit sekali dengan duit bayar yuran sekolah adik adik , ada duit tu ibu buat lah beli barang dapur setiap kali gaji ja si asyraf ni bank in duit untuk family dia. Dia simpan duit pun untuk bayar U ja then habis duit dia. Laptop pun dia pinjam aku punya , sedih wehh . But dia tetap bersabar then selalu solat sebab dia percaya Allah sebaik baik perancang . Satu hari tu tempat kerja dia called aku kata asyraf pengsan, aku serious time tu risau gila . Aku pun terus prgi hospital then dia sedar ja dia terus nak keluar dari hospital , risau dia kata nnti dia tak mampu bayar bill hospital . Aku time tu rasa sedih ja tgk dia dalam keadaan macam tu pun boleh fikir pasal bill hospital . Keluar ja dari hospital terus dia pergi kerja .. padahal doctor dah bagi mc satu hari cuti , still dia dtg kerja . Aku tgk dia gigih betul berusaha demi family dia . Lagi lagi dia tu budak u , entah macam mana dia spend time untuk study n kerja . Kalau time exam satu malam dia tak tidur .. bila aku ajak dia makan dekat luar ka bnyk alasan dia bagi katanya dia dah kenyang lah ni lah tu lah sedih tgk dia .

Daniel

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *