Kanak-Kanak 4 Tahun Dic@b00l di rumah pengasuh

Posted on

Kanak-Kanak 4 Tahun Dicabul

Rentetan kisah kisah pencabulan dan rogol yang dipaparkan, seorang ibu muda telah sudi berkongsi pengalamannya dengan pembaca budiman agar ibu ibu lain di luar sana berwaspada dan ambik perhatian disetiap aduan anak-anak. Jangan bertindak melulu bila anak mengadu, buat siasatan dahulu sebelum membuat tuduhan. Bawa jalani pemeriksaan dan perbincangan dengan yang tahu bidang ini kesan dan akibatnya.

Selepas itu buat pertimbangan kemanusiaan dan pertimbangan iman. Segala keputusan adalah berdasarkan iman bukan emosi. Bersabar dalam bertindak supaya hubungan silaturahim terjaga. Anda tahu keutamaan dan keperluan di dalam keluarga anda.
Ikuti perkongsian kisah seorang ibu yang sekian lama menjadi follower Baitus Solehah.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Asalamualaikum wbt ummi…

Betul cakap ummi siapa lagi boleh dipercayai…
Baru-baru ini saya dapat tahu anak perempuan saya yang berumur 4 tahun mengadu ada orang cubit kemaluan dia. Setiap kali kencing dia mengadu sakit, saya dah mula risau, saya selidik sape yang ganggu dia dan apa yg dia kena.
Saya tinggalkan anak saya dirumah baby sitter dari jam 7am-6pm Isnin-Jumaat.. baby sitter ada jaga anak cikgu.. 3 perempuan dan sorang lelaki.. anak baby sitter pulak 5 lelaki sorang perempuan.

Saya tanya anak saya siapa yang ganggu dia.. dia cakap salah sorang anak cikgu tu.. saya dan suami buat keputusan bawa anak pergi cek dekat HSA..
Saya cerita dekat doktor apa yang berlaku…procedur nak cek pulak perlu buat report polis dan anak saya akan ditahan wad dan doc sakit puan yang akan datang cek.. anak pulak dalam kawalan akta kanak2.

Saya tanya doktor apa kesan nya nanti.. kesan nya baby sitter tak boleh menjaga anak asuhan lagi…saya jadi bersalah pulak.. sbb bukan salah baby sitter tapi anak asuhan dia yang buat.. saya mintak pendapat doktor, doktor suggest cek urine dulu, kalau kena kencing kotor maybe ada apa2. tapi tu tak bukti kan anak saya diganggu..
Saya ikut cadangan doktor keputusannya memang mengejutkan saya.. betul anak saya kena kencing kotor.. budak umur 4 tahun ada kencing kotor.
Dekat seminggu saya pikir macammana nak beritahu baby sitter.. last saya bagi tahu dan cerita hal sebenar… tapi baby sitter tak terima.. saya pun buat keputusan tukar anak ke baby sitter lain…

Sekarang saya jadi trauma nak hantar anak ke rumah asuhan.. sebab kepercayaan saya dah tak ada dekat orang.. saya buntu pikir cara nak selesaikan masalah ni.. ummi ada pendapat yang boleh bantu saya selesai kan masalah saya.. setiap kali saya pikir nasib anak saya selama berada di rumah asuhan saya mesti sedih.. budak umur 4 tahun yang tidak tahu apa2 diperlaku kan mcm tu..

Sampaikan anak, mintak saya berenti kerja dan jaga dia.. dia tak nak duduk di rumah asuhan lagi.
Sebelum ini saya dapat tahu banyak kali anak mintak saya berenti kerja.. tapi saya buat tak endah.. ingat dia ngada2.. tapi bila dapat tahu jadi macam ni rasa nak berenti kerja…
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ibu ini bekerja untuk membantu kewangan keluarga. Berilah cadangan pekerjaan lain yang boleh menjana pendapatan dari rumah supaya anak anak boleh dijaga sendiri.

Caption gambar : gambar tidak ada kena mengena dengan cerita sekadar memudahkan rujukan akan datang.
Semua boleh share untuk kebaikkan bersama.
Admin,
Muna liza binti Ismail

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *