Hukum Main Mercun

Posted on
Hukum Main Mercun

Hukum Main Mercun

Assalamualaikum w.b.t dan ramadhan kareem kepada admin n pembaca iiumc . Terima kasih admin if sudi publish post ini .

Minggu depan ialah minggu terakhir kita dalam bulan ramadhan yg mulia ini . Ok straight to point je lah ya , mercun ni memang adat orang kita main time bulan ramadhan ni . Tak kira dewasa , ataupun remaja dan kanak kanak segelintirnya semua terlibat . Saya tak nafikan yang main mercun ni best . Tapi apa hukum main mercun ni sebenarnya ?

Pagi tadi ustaz di sekolah saya memberi tazkirah , beliau ada sentuh bab mercun . Beliau kata bahawa mulanya hukum mercun ni harus . Eh sat sat degar sampai habis . Walaubagaimanapun , main mercun ni juga boleh jadi haram . Why ? Hal ini terjadi bila kita terlalu boros . Allah tak suka kita membazir . Selalu kita dengar kan yang membazir tu amalan syaitan . Siapa nak ikut amalan syaitan ?
Ingat ya , syaitan ni makhluk yang dilaknat oleh Allah s.w.t sehingga hari kiamat . Nauzubillahiminzalik .

Ustaz kata kalau beli setakat seratus ke bawah bilangan nye takpelah ni sekali beli 500 . lagi lagi bila balik kampung nanti semua saudara ada nak main sekali meriah katanya hambooiii sakannyaa . Beringat ya semua hukum dia . Selain tu , ustaz kata main mercun boleh jadi haram bilamana kalau mengganggu orang persekitaran . Kalau main bunga api atau mercun bawang tu takpelah pop pop je ni main mercun bola yang effect dia tu boom ! .

Contohnya , kalau ada bayi kat rumah jiran sebelah , pastu kita main mercun bola sampai terkejutkan baby tu sampai baby tu jadi sawan . Ustaz kata , kalau dia sawan sampai besar , tanggungan kos yang mak ayah dia kat hospital nak bayar sakit sawan baby tu sepanjang tu lah kita berdosa . Bayangkanlah ! Hanya dengan sebiji mercun je boleh effect orang lain . Jangan disebabkan keseronokan kita orang lain yang menderita . Ya Allah minta jauhlah .

Cikgu saya cerita ada seorang anak muridnya dia bermain mercun time umur dia tu form 3 camtu atau pun sekolah rendah gitu , ayah dia ni pekebun jadi ayah nya selalu guna mercun bola untuk halau monyet di kebun . Tapi nak dijadikan cerita , murid tu dia pergi main mercun dan terpercik kat mata dia ! . Ya Allah sakit tu .. Mata sebelah dia telah buta dan sebelah lagi just nampak bayang bayang je . Dia mula mula tak ada keyakinan nak datang sekolah memang depress lah . Kesian dia sampai sekarang dia buta dan tak boleh sembuh sebab cacat kekal .

Hmm . Semoga cerita ni bermanfaat kepada semua . Lebih baik mencegah daripada mengubati ingat seronok seronok juga tapi nyawa itu hanya satu dan hargai lah nikmat yang telah dikurniakan oleh Allah . Buat para ibu bapa , awasilah anak anak anda . Janganlah ajar anak main mercun . Takut apa apa terjadi masa tu menyesal dah tiada guna dah . Saya mohon maaf jika terkasar bahasa atau tersalah information. Sekian , Assalamualaikum .

flowersushii

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *