Feminism

Posted on

Feminism

Kadangkala kelakar melihat wanita feminism meroyan, mereka komplen tentang

1.Masjid tak mesra wanitalah (walhal yang komplen tu pergi masjid pun sekali dua saja). Di Makkah lelaki wanita solat campur dan tawaf pada masa yg sama sejak ribuan tahun, lebih mencabar tapi tiada masalah pun dan mereka atasi sendiri.

2. Basuh kain, masak, jaga anak dan sampai menyusukan anak pun tanggungjawab suamilah, suami mana ada susu, ni dah bongoks mengalahkan menteri BN dah niTak pernah pulak terbaca atau terdengar hadith yg Rasulullah masak untuk keluarga dan tukar kain lampin untuk keluarga. Sebab itulah wanita yg terbaik adalah jadi suri rumah dan duduk rumah membesarkan anak2Kalau ada yg nak kerja tak salah tapi jangan kerana kerja tambah beban suami.
Wanita kerja sunat, tapi wanita melayan suami wajib, sunat akan jadi haram kalau yg wajib tak tertunai kerana sunat. Jadi jangan jadikan alasan letih bekerja untuk tidak melayan suami anda.

3. Susah menjaga aurat dan menyusukan anak di rumah mentualah (walhal rumah mak bapak dia takder aurat ke dgn ipar duai?). Alasan tak nak balik rumah keluarga suami. Masalah kecil boleh diatasi tapi puak2 feminism ni kecohkan lebih2.

4. Paling teruk, wanita feminism ni paling anti dan selalu gaduh dgn mak mentua mereka. Tahukah anda, mak mentua anda adalah orang yg paling berhak terhadap suami anda dan suami anda adalah yg paling berhak ke atas anda.
Para suami, ingatlah, ibu anda adalah insan yg wajib anda sayangi dan taati, sedangkan mak mentua anda (suami) hanyalah hormat sahaja. Kalau isteri tidak mahu suaminya berpoligami, maka rapatkan hubungan dgn mak mentua anda. Suami wajib minta izin ibunya kalau nak nikah lagi. Kalau ibunya tak izinkan, mereka tak boleh poligami. Oleh itu, para isteri, sayangilah mak mentua anda melebihi mak anda sendiri

Lepas tu, datanglah Uztaz2 celebriti yg menyokong fahaman meroyan feminism ini tanpa dalil yg shahih.

Kita selalu dengar wanita feminism meroyan cakap Allah tak adil tentang tutup aurat dan tugas wanita hanyalah mentaati suami. Tapi lelaki tak pernah cakap Allah tak adil memuliakan wanita sehingga Allah buat satu Surah special untuk wanita iaitu Surah An-Nisa (Perempuan-perempuan).
Lelaki tak pernah cakap Allah tak adil apabila anak lelaki disuruh taat ibunya (wanita) sampai hujung nyawa, sedangkan ketaatan isteri pada suami hanyalah selagi mereka tidak bercerai.

Adil bukanlah sama rata, tetapi adil adalah meletakkan sesuatu di tempatnya!!!

Saya bukan anti wanita, tetapi saya anti feminism yg selalu meroyan. Tahukah anda, syurga hanya ada bidadari wanita kerana ramainya wanita masuk neraka akibat mengkufuri suami mereka.

Semoga anak2 perempuan saya taat pada Allah, Rasul dan suaminya

-Al-Hafiz Bangsu-

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *