Baru 5 Tahun Kahwin

Posted on

Baru 5 Tahun Kahwin

Salam Ramadhan semua. Terima kasih admin sebab sudi siarkan confession aku. Aku HY, dah kahwin, sekarang umur late 20s, alhamdulillah dah ada anak. Apa yang aku nak kongsikan hari ni ialah apa yang aku belajar selama 5 tahun aku kawin ni dan juga hasil pemerhatian aku pada orang lain. Ya walaupun baru 5 tahun tapi nak sampai ke tahap ni pun punyalah susah. So aku harap pembaca di luar sana boleh la baca sambil-sambil nak tunggu buka puasa tu.

1. Rendahkan expectation anda

Common sangat-sangat kebanyakan pasangan (tak semua) yang dah nak kahwin membayangkan kehidupan lepas kahwin diorang camni: kahwin, honeymoon, dapat baby, kerja, balik kerja wife masak husband balik kerja wife sambut then dinner sesama, beli rumah, then grow old together. Bila kau expect tinggi-tinggi tapi kau tak dapat apa yang kau harapkan tu kau end up hampa gila.

Mungkin sebelum kawin kau mengharapkan nanti dah kawin kau merasa la solat suami kau imamkan dan kaulah makmumnya. Mana taknya, bakal suami kau tu selalu nasihat islamik islamik kat kau. Share video UAI dan Syamsul Debat kat fb. Tuptup dah kawin subuh suami kau liat sangat nak bangun, zohor kejap lah kejap lah, asar maghrib isyak entah ke mana. Kecewa, nangis la si makmum ni kat bucu sejadah.

Ataupun sebelum kahwin kau berangan nak honeymoon oversea pastu setiap tahun travel jalan-jalan tengok dunia. Tag pasangan kau kat post-post Trip Adik Berad*k la, post-post tips melancong seperti Tips Melancong ke Maldives dengan Budget RM1 la.. Alih-alih lepas kawin korang tak ke mana pun sampai dah beranak pinak sebab blacklist ptptn. Nak mandi laut kat PD pun susah sangat nak dapat sebab kedekut sangat nak keluar belanja, pulak tu busy memanjang. Nangis la lagi kat bucu katil pulak..

2. Sebelum kawin dengan selepas kawin sangat-sangat berbeza

Ini nasihat common yang korang dengar. Bercinta la seribu tahun pun tetap takkan sama dgn setahun kawin. Lepas kahwin kau umpama mengenali seorang insan yang lain. Masa ni la kau baru tau wife kau tu jenis kentut dah la kuat, bersepah pulak tu contohnya atau rupanya husband kau jenis taknak makan lauk semalam.

Mungkin masa awal kahwin kau akan rasa macam kejutan budaya nak adapt dengan perangai pasangan kau. Kau rasa kau tak boleh nak ikut sebab keluarga kau besarkan kau dengan cara A jadi tak boleh la pasangan kau expect kau boleh ikut cara dia. Tapi kau kena ingat, dia juga dibesarkan oleh keluarganya dengan cara B. Jadi kat sinilah tolak ansur tu sangat perlu dan suami kena mainkan peranan untuk mendidik isteri dengan cara C pulak iaitu asimilasi yang baik dari A + B.

Walaupun macam tu, ambil perkara ini sebagai cabaran yang fun. To get to know each other again macam baru mula-mula bercinta dulu. Setiap hari ada je benda baru tentang pasangan yang kau baru discover. Kan seronok tu?

3. Bersyukur apa adanya. Jangan compare!

Setiap orang Allah dah tentukan bahagian masing-masing. Jadi tak perlulah bandingkan nikmat orang lain dengan kau. Bila buat macam tu seolah-olah kau tak bersyukur dengan bahagian kau sendiri. Ini bila tengok instagram kawan kau honeymoon ke Europe, kau mulalah nak touching dengan husband kau yang cuma bawak kau ke Air Papan, Mersing. Itu pun sebab pakcik dia ada homestay kat sana.

Kadang-kadang aku rasa social media ni jahat. Sebab secara sedar atau tak, kita akan pamerkan apa yang terbaik yang berlaku dalam hidup kita. Dapat hadiah anniversary beg Furla dari husband, upload. Pergi Lombok-Bali-Flores dengan family, upload. Pergi umrah ziarah dengan isteri-isteri, upload. Anak dapat 100A upload. Pastu defend perbuatan kita dengan ayat ig aku suka hati aku la, tak suka sila unfollow. Like what?

Eh ini dah macam lari topik pulak.

4. Kalau diberi pilihan tinggal bersama mertua, avoid at all cost.

Ni berdasarkan pengalaman kawan rapat aku. Dia ikut suaminya pindah ke Pahang dan menetap dengan keluarga mertuanya. Ibubapa mertuanya okay-okay saja. Tapi adik-adik ipar yang selalu bikin onar, kita yang dengar ni pun jadi panas telinga. Kadang-kadang rasa nak marah tak sampai hati. Dah berbuih-buih mulut nasihatkan, pindahlah rumah sendiri. Tapi tahun ni dah masuk tahun ketiga dia masih tinggal dengan mertuanya.

Terlalu banyak perkara yg perlu consider kalau nak tinggal bersama mertua. Bab auratnya, siapa lagi yang tinggal sebumbung nanti, macam-macam lagi. Kalau dapat mertua yg memahami boleh jugalah digagahkan. Tapi baik macam mana pun mertua korang, berdikarilah. Belajar struggle hidup susah senang suami isteri. Nak bermalas-malasan sekali sekala pun tak rasa malu. Kau nak bermanja suami isteri kat ruang tamu ke dapur ke tak perlu tengok-tengok.

Apapun mungkin setiap pasangan yang hidup serumah dengan mertua punya alasan kukuh masing-masing. Yang dapat aku nasihatkan untuk mereka yang belum mampu untuk menyewa rumah sendiri, bertahanlah dulu dan dalam masa yang sama usahakan bersungguh-sungguh. Tak baik dah tua-tua masih susahkan mak bapak.. Mungkin mulut kata okay tak kisah, tapi elakkanlah takut-takut ada tingkah laku kita yang TERsinggung hati orang tua tanpa sedar.

5. Sabar, sabar, sabar.

Ya ya. Nasihat ni yang paling common orang sebut tapi nak bersabar tu teramatlah susah. Tapi ini lah yang paling penting, kunci paling paling utama dalam alam rumahtangga, memang kena banyak sangat bersabar. Aku bagi contoh apa yg aku alami dulu, aku tak pernah sangka Allah akan uji kami dengan masalah orang ketiga seawal seminggu perkahwinan. Seminggu. Inai di jari pun tak hilang lagi. Aku hampir hilang akal masa tu. Satu demi satu kebenaran terbongkar depan mata. Bukan setakat skandal biasa, malah siap terbunting lagi. Tapi Allah Maha Besar, kandungan tak menjadi dan gugur.

Boleh dikatakan itulah moment paling getir dalam hidup aku dan khususnya perkahwinan aku setakat ni. Mana taknya. Selalu aku dengar suami cari lain lepas berbelas tahun kahwin. Isteri dah abaikan suami jadi suami cari perhatian kat luar, ataupun suami dah bosan dgn isteri yg makin tak serupa orang, serabai sebab terlalu sibuk uruskan rumahtangga sampai tak sempat nak berhias. Tapi tak, kes aku ni jadi bukti bilamana Allah nak uji, tak kira masa pun. Aku tak sempat lagi nak berbakti sebagai isteri dah kena macam ni. Namun apapun aku bersyukur dek kerana ujian inilah yg menjadi titik tolak perubahan drastik suami aku dari manusia yg hanyut ke dirinya yang sekarang. Tapi kesannya sampai entah bila masih menghantui diri aku. Dah maafkan, tapi nak lupakan ambil masa. Kalau dah lupa takdelah aku masukkan cerita tu dalam confession ni ye dok?

Katakan masa tu aku tak sabar, suami tak sabar, mungkin setakat beberapa minggu or bulan tu je usia perkahwinan kami. Tu baru satu contoh yg besar. Kadang-kadang dari benda kecil macam tak pasang ubat nyamuk pun boleh jadi besar bila tak sabar. Dari tiada kesabaran itulah jadi punca domestic violence baik oleh suami mahupun isteri (isteri pukul suami, macam makin banyak dengar berita pasal ni kan?) ataupun TERlafaz cerai masa gaduh.

Cukuplah dulu 5 pengajaran ini, nama pun baru 5 tahun kahwin. Kalau dah kahwin 10 tahun aku up bagi 10 pengajaran pulak. Marriage life is more than just planning for your wedding then your honeymoon. Ia umpama Amazing Race. Kau team up dengan spouse kau, menjalani kehidupan yg rush here and there, ada detour, roadblock, kena sailang dengan team lain dan macam-macam lagi. Korang tengok kan game tu kalau team tak sepakat je nanti mulalah nak gaduh, blaming each other, last-last sampai lambat pastu tersingkir. Tapi bila team tu ada tolak ansur, sepakat, compliment each other, boleh menang walau apa pun rintangan yang datang.

HY

Sumber & Kredit: iiumc

Viral Malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *